3ašto žene ne smiju u oltar?

Pitanje:
3ašto žene ne smiju u oltar?
Borko


Odgovor:
Pomaže Bog, brate Borko! Veoma često verni postavljajuo ovo pitanje: zašto žene ne smeju u oltar, ili zašto samo muškarci smeju u oltar? Sveti hram je osveštano – sveto i svešteno mesto. Na njega je prilikom osveštavanja od strane Arhijereja prizvana blagodat Svetog Duha koja počiva u njemu, a projavljuje se na različite načine vernima. Ceo hram je znači svet, i vrata i priprata i brod crkve… sve. Ali najsvetiji deo hrama je oltar, tamo na Sv. Prestolu se vrši najveća od Svetih tajni, najveće čudo ovog sveta pred kojim i sami angeli drhte gledajući svojim očima taj Čin – Sveta Evharistija. Nju svršava Episkop, ili pak sveštenoslužitelj po njegovom blagoslovu. I može se samo jednom dnevno na jednom Sv. Prestolu vršiti. Kako je Sv. Tajna Sveta, tako i oni koji služe takođe se staraju da se što više upodobe činu koji vrše – da i oni budu sveti. Shodno tome Sveti Oci, nadahnuti Duhom Svetim koji je u njima obitavao, ostaviše nam pravilo da u najsvetiji deo hrama – oltar, ne mogu uću neposvećena lica. Već samo ona koja svojim životom potvrdiše veru svoju bivaju posvećena od Arhijereja u neki od sveštenih činova. Znači ne posvećeni, ne mogu ući u oltar.
U istoriji Crkve vidimo da su u davnim vremenima u crkvi bile tzv. đakonise, žene udovice ili devstvenice u poodmaklom životnom dobu koje su celu sebe Bogu posvećivali. Njih, u izuzetnim slučajevima i po potrebama Crkve posvećivao je Arhijerej u čin đakonise. Ona nije mogla niti smela bilo kakve Tajne ili molitvoslovlja svršavati, ne, ona je samo prilikom istih pomagala Episkopu ili svešteniku ili pak žene ili devojke koje su se spremale za sveto Krštenje podučavala veri u Gospoda.
Vremenom, kako se klir širio, omasovio, te se javio i brojniji niži i viši klir, izgubila se potreba za službom đakonisa. Kako u Crkvi ništa ne biva slučajno ili iz počasti, već po volji Božjoj i po potrebi, vremenom došlo je do toga da se sve manje i manje đakonisa posvećuju, te tako su vremenom i nestale.
Znači, brate, u oltar NE SME UĆI NEPOSVEĆENO LICE, a ne muško ili žensko. U ženskim manastirima, po naročitom blagoslovu Arhijereja, jedna monahinja osvedočena u pobožnom životu i bogobojažljiva može ući u Sv. oltar i to samo da bi održavala čistoću i red u njemu – ništa više.
Nadam se da sam uspeo barem donekle da odgovorim tvom interesovanju.
Želim ti blagoslov i mir od Gospoda.
jeromonah Evtimije

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.