3ашто жене не смију у олтар?

Питање:
3ашто жене не смију у олтар?
Борко


Одговор:
Помаже Бог, брате Борко! Веома често верни постављајуо ово питање: зашто жене не смеју у олтар, или зашто само мушкарци смеју у олтар? Свети храм је освештано – свето и свештено место. На њега је приликом освештавања од стране Архијереја призвана благодат Светог Духа која почива у њему, а пројављује се на различите начине вернима. Цео храм је значи свет, и врата и припрата и брод цркве… све. Али најсветији део храма је олтар, тамо на Св. Престолу се врши највећа од Светих тајни, највеће чудо овог света пред којим и сами ангели дрхте гледајући својим очима тај Чин – Света Евхаристија. Њу свршава Епископ, или пак свештенослужитељ по његовом благослову. И може се само једном дневно на једном Св. Престолу вршити. Како је Св. Тајна Света, тако и они који служе такође се старају да се што више уподобе чину који врше – да и они буду свети. Сходно томе Свети Оци, надахнути Духом Светим који је у њима обитавао, оставише нам правило да у најсветији део храма – олтар, не могу ућу непосвећена лица. Већ само она која својим животом потврдише веру своју бивају посвећена од Архијереја у неки од свештених чинова. Значи не посвећени, не могу ући у олтар.
У историји Цркве видимо да су у давним временима у цркви биле тзв. ђаконисе, жене удовице или девственице у поодмаклом животном добу које су целу себе Богу посвећивали. Њих, у изузетним случајевима и по потребама Цркве посвећивао је Архијереј у чин ђаконисе. Она није могла нити смела било какве Тајне или молитвословља свршавати, не, она је само приликом истих помагала Епископу или свештенику или пак жене или девојке које су се спремале за свето Крштење подучавала вери у Господа.
Временом, како се клир ширио, омасовио, те се јавио и бројнији нижи и виши клир, изгубила се потреба за службом ђакониса. Како у Цркви ништа не бива случајно или из почасти, већ по вољи Божјој и по потреби, временом дошло је до тога да се све мање и мање ђакониса посвећују, те тако су временом и нестале.
Значи, брате, у олтар НЕ СМЕ УЋИ НЕПОСВЕЋЕНО ЛИЦЕ, а не мушко или женско. У женским манастирима, по нарочитом благослову Архијереја, једна монахиња осведочена у побожном животу и богобојажљива може ући у Св. олтар и то само да би одржавала чистоћу и ред у њему – ништа више.
Надам се да сам успео барем донекле да одговорим твом интересовању.
Желим ти благослов и мир од Господа.
јеромонах Евтимије

Comments are closed.