Rusenje konaka manastira Sv. Vasilija Ostrogskog

MORT: Konak narušavao ambijentalnu ćelinu Crkve Svetog Vasilija Ostroškog

Srušen nelegalno sagrađen objekat u Ulcinju
Autor: Redakcija Pobjede 10.06.2020.

U Ulcinju u mjestu Zoganj, započeto je rušenje nelegalno građenog objekta projektovane površine više stotina kvadratnih metara, koji je narušavao ambijentalnu ćelinu crkve Svetog Vasilija Ostroškog iz 18. vijeka i predstavljao eklatantnu devastaciju prostora, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Kako je saopšteno iz MORT-a, objekat je građen suprotno Zakonu, bez podnesene prijave za građenje i dokumentacije iz člana 91 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.

– Mitropoliji crnogorsko-primorskoj (Pravoslavnoj crkvenoj opštini Ulcinj) koja je izvodila nedozvoljene radove je Rješenjem br. UPI 071/8- 134/2 od 04.06.2020 zabranjeno izvođenje radova na izgradnji nelegalnog objekta u blizini crkve – navedeno je iz MORT-a.

Kako je kontrolnim inspekcijskim nadzorom utvrđen nastavak radova, donijeto je šodno ovlašćenjima Urbanističko-građevinskog inspektora rješenje o rušenju nelegalnog objekta čijem se administrativnom sprovođenju pristupilo jutros preko izvršne službe Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Rušenje objekta obezbjeđivala je policija.

Ovim povodom oglasio se i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je kazao da je ovo zločin protiv crkve i manastira.

– Time se skrnavi ovaj ćivot Svetoga Vasilija Ostroškoga i gradi se budućnost Crne Gore i njene zajednice na mržnji protiv Svetog Vasilija Ostroškog. Lišava se vlast Crne Gore blagoslova Svetog Vasilija Ostroškog. Počeli su sa tim zločinom kada su uhapsili našeg Vladiku Joanikija i sveštenike u Nikšiću i nastavljaju taj zločin protiv naroda, zločin protiv Crne Gore, zločin protiv Svetoga Vasilija Ostroškoga, lišavajući sebe i Crnu Goru njegovog blagoslova – rekao je on.

Mitropolit Amfilohije je rekao da ovim činom vlast „zadobija prokletstvo Svetog Vasilija“, dodajući da su Turci u vrijeme vojvode Mirka Petrovića pokušali da razore ovu svetinju.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *