NASLOVNA » Društvo, TRAGOVI U VREMENU » Viktor Orbanov Manifest odbrane hrišćanske Evrope
Viktor Orbanov Manifest odbrane hrišćanske Evrope

Viktor Orbanov Manifest odbrane hrišćanske Evrope

“Formulisao sam pet teza za jačanje srednje Evrope. Prva je da svaka srednjeevropska zemlja ima pravo da brani hrišćansku kulturu i ima pravo da odbije ideologiju multikulurizma. Druga teza je da svaka zemlja ima pravo da brani tradicionalni porodični model, ima pravo da naglasi da svako dete ima pravo na jednu mamu i jednog tatu.

Treća teza glasi ovako, da svaka srednjoevropska zemlja ima pravo da brani, sa gledišta narodne strategije, važne ekonomske sektore i tržište. Četvrta teza glasi ovako, da svaka zemlja ima pravo da brani svoje državne granice i da odbije da prima imigrante. Peta teza sledstveno tvrdi da svaka evropska zemlja ima pravo da u najosnovnijim pitanjima istraje na principu „narod odlučuje“ i u Evropskoj uniji to pravo ne sme biti oduzeto.

Mi srednjoevropljani ustrajavamo u tome da život postoji i izvan globalizma koji nije jedini mogući put, srednjoevropski put je alijansa slobodnih naroda. To je zadatak koji prevazilazi Karpatsku kotlinu, to je misija koju imamo pred sobom.

Dragi prijatelji, kada bi nastala situacija u kojoj bi svaka zemlja imala 10% i više muslimanske populacije, a znamo da ona nikada ne bi glasala za stranke hrišćanske desnice i kada tome pridodate i evropske porodice koje su se odrekle svoje hrišćanske tradicije, pobediti u Evropi na izborima na hrišćanskim osnovama bilo bi nemoguće. Takođe, kolektivi i zajednice koje su posvećene hrišćanskoj tradiciji bili bi udaljeni od vlasti. Odlučivanje o budućnosti Evrope bi se odigravalo bez njih. Toliko malo smo od toga bi taj cilj videli i u stvarnosti.

Liberalna demokratija ima alternativu. Zove se hrišćanska demokratija. Liberalna elita može biti odbačena u korist hrišćansko demokratske elite. Što se tiče odnosa hrišćanstva i politike, postoji niz zabluda u srednjoj Evropi. Ukratko, hrišćanska demoktatija nije promovisanje verskih elemenata vrline. Nijedna država ili vlada nije nadležna da rešava pitanja prokletstva ili spasa. Hrišćanska politika znači da načini života koji proizilaze ih hrišćanske kulture moraju biti branjeni.

Naš zadatak nije da branimo elemente vrline, već načine života koji su iz nje proizašli: dostojanstvo, porodica i narod. Hrišćanstvo ne pokušava da postane univerzalno likvidacijom naroda, već odbranom naroda i verskih zajednica koji moraju biti ojačani i njima se posvetiti. To je zadatak hrišćanske demokratije.

Dame i gospodo, antikomunistička, hrišćanska i nacionalistička generacija stupa na evropsku politčku scenu. Pre trideset godina smo govorili da je Evropa naša budućnost. Sada kažemo, mi smo budućnost Evrope. Hvala lepo.“

Video sa Orbanovim govorom

Prevod sa češkog jezika
Toni Baranek

Izvor: Vidovdan

4 komentar(a)

  1. Postovani gosp.Orbane,hriscanine svaka Vam je na mestu.Ja SE kao hriscanka I srpkinja, koja pripada stednjovekovnom narodu u potpunosti slazem sa Vama.

  2. Prvi nacisti u Evropi – Madžari Mikloša Hortija, papska kurija odavno je stvorila misionarsku Madžarsku sa krstaškim zadacima protiv Vlahomoldavije i Slovena !!!

  3. Sve rečeno potpisujem al to ne znači da mi Srbi treba da smatramo Mađarsku kao neke saveznike… da mogu pojeli bi nas za doručak. A pamtimo mi i njegove izjave u vezi sjeverne Srbije!

  4. Branislav

    Sve je ovo lepo u prici. Jedino g-din Orban zaboravi da nisu svi Evropljani desnicari, kao sto nisu svi levicari ateisti. Zaboravi i ono najvaznije: Hriscanstvo i desnica idu ruku pod ruku samo u prici. U stvarnosti desnicarske ideologije rade sve suprotno hriscsnskim nacelima; dele ljude na naciju, rasu (boju koze), socijalno poreklo i status, stavljaju svoj nacion ispred vere, ispred ljudskog roda… U hriscanstvu nema nacija, nema rasa, nema ksenofobicnih stavova o superiornosti sopstvene nacije ili Crkve, pa ako si pravoslavni Srbin ti si odmah bolji hriscanin od katolika Hrvata ili pravoslavnog Grka. Suludo zvuci samo mnogi nacionalisti, kako nasi tako i tudji, upravo tako misle, govore i delaju. Bog, moja nacija i niko vise. Nigde traga pravog hriscanskog ucenja, nego se jos vera mesa sa nacionalistickim ideologijama, sto je siguran put u etnofiletizam i klerofasizam. Kod nas je primer toga tzv. „svetosavski nacionalizam“. Zato ja uvek i svuda kazem da sam prvo hriscsnin i rab Boziji, pa tek onda Srbin. Prosecnom nacionalisti tesko za shvatiti – zalim slucaj! Uostalom, zar nas blazenopocivsi patrijarh Pavle nije toliko puta rekao da ni nas, ni bilo koji drugi narod ne treba da postoji ako je cena tako opstanka zlocin prema drugome, a ja bih dodao i sve ostalo poput mrznje, progona drugih i drugacijih itd. Po meni jedini nacin opstanka jeste jedinstvo svih hriscana, svih Evropljana. Ne samo desnicara, prema Orbanoj ideji, nego svih! To ne znaci da sada pravoslavni pretrce kod katolika ili obratno, nego da se postujemo, stitimo i saradjujemo kao braca po veri. Svako neka ima svoje ucenje i teorije, Bog ce na kraju dati svoj pravedni sud, a nece ljudi. Bez jedinstva hriscana, Evropi se zlo sprema. Muslimanima i uopste svim neprijateljma hriscanstva svaka nasa podela i mrznja ide na ruku, toga uvek moramo biti svesni. Mogu jos dugo o ovome, ali smatram da sam i ovim dosta rekao.
    Mir i ljubav medju svom hriscanskom bracom!

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *