NASLOVNA » PITANJE PASTIRU, Slava, praznici, običaji, tradicija » Sv. Nikola, deda mraz – nova godina

Sv. Nikola, deda mraz – nova godina

Pitanje:
Pomaže Bog oče! Podelio bih sa vama e-mail pitanje i dobijeni odgovor od sveštenika Vladimira Zamahajeva iz Beograda. Pitanje: Da li je skverno-idolopoklono i izrugljivo prema Sv. Nikoli i Pravoslavlju voditi decu na prijem paketića, od deda mraza za novu godinu (u roditeljsku firmu koja to organizuje) ili to shvatiti kao dečju igru? Odgovor sveštenika: Mnoge stvari je teško ispraviti. Tako i zamena Sv.Nikole deda mrazom traje već više od pet decenija. Mislim da dete ne treba frustrirati tako što mu se ne dozvoljava dolazak na priredbu, ali mu treba objasniti da se kod nas Sv.Nikola pojavljuje prerušen u deda mraza. * Nešto o ovom pitanju našao sam i na ovom sajtu u okviru teme: Slava, praznici, običaji, tradicija; pitanje 40.
O svetom Nikoli Tebe oče molim za komentar ili dopunu ako postoje a ako ne onda da se ovaj odgovor uvrsti u okviru odabrane teme (možda i u okviru: Brak, deca porodični odnosi, ili nove ‘Vaspitanje dece’) pod naslovom: Sv. Nikola, deda mraz-nova godina.
Rade


Odgovor:
 Dragi Rade, Tako zvani Deda Mraz je to što jeste – bajka i izmišljotina. Da li ga se možemo lako osloboditi ili ne, i kako postupiti u kojoj sutuaciji, teško je reći u nekoliko reči. Ja bih uzeo u obzir koliko je dete staro, da li i koliko ono to zaista očekuje, šta to dete već zna ili ne zna o svojoj veri, kako se tom detetu može objasniti, šta njegovi roditelji ustvari žele i kako i na koji način se trude da to postignu, da li je to neka društvena ili radna obaveza ili ne i t.d. Ovako kako je postavljeno, ovo pitanje je suviše uopšteno, kao i odgovor na njega, da bih mogao išta više dodati.
Pozdravlja te, o. Srba

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *