NASLOVNA » PITANJE PASTIRU, Slava, praznici, običaji, tradicija » Slava u subotu ili nedelju ako pada u radni dan?

Slava u subotu ili nedelju ako pada u radni dan?

Pitanje:
Prvo da Vam zahvalim na ovako lepoj internet stranici koju sam slučajno našao. Imam nekoliko pitanja u vezi Slava koje nas narod slavi.
Prvo, da li je dopušteno da se Slava slavi u subotu ili nedelju ako ona pada u radni dan? ? Drugo pitanje je u vezi moje slave. Moja žena i ja mislimo da je najvažniji deo Slave kada odemo u Crkvu da nam sveštenik Blagoslovi žito i Slavski kolač. Nemamo puno gostiju zato što slavimo Slavu kada je ona kalendarski određena i zato što pokušavamo da naša Slava izgleda što je god moguće konzervativna. Na primer, pokušavamo da slavimo našeg Svetca, znači ne puštamo popularnu „narodnu“ muziku i ne volimo da se Slava pretvori u pijanku. To kod naših prijatelja izaziva smeh i nepoštovanje. Naši roditelji nisu slavili Slavu i mi smo sve naučili sami iz Pravoslavnih knjiga i od naših Sveštenika. Mi smo shvatili da ovako treba da se slavi Slava. Sad nam nije jasno, da li smo mi u pravu? Bili smo na raznim Slavama koje su se pretvarale u pijanke i žderanje. Pošto smo novi u slaveljnju (tek slavimo 11 godina) interesuje me da mi objasnite šta je svrha Slave i da li mi ovo radimo po našim Pravoslavnim Hrišćanskim običajima? Ako ne, da li je svrha Slave da se ona pretvori u pijanku i da što veći broj ljudi dođe? Hvala unapred.
Stojko


Odgovor:
Dragi Stojko, pomaže Bog! Slava se slavi isključivo na dan u koji „padne“, u dan kada sva Crkva Božja praznuje tog Svetitelja, a ne u bilo koji drugi dan. Što se tiče odgovora na drugo pitanje, nemam šta posebno reći. Sve što sami znate, što u knjigama piše, to bi Vam rekao i ja. Preporučujem Vam da u biblioteci na našem sajtu potražite i pročitate tekstove na ovu temu.
Neka Vas Gospod umudri i sačuva.
jeromonah Evtimije

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *