NASLOVNA » Duhovni život, snovi, borba sa iskušenjima, PITANJE PASTIRU » Saučesnik u sagrešenju?

Saučesnik u sagrešenju?

Pitanje:
Pomaže Bog. Imam problem koji me već nekoliko meseci muči. Imala sam druga koji je zaista bio dobra osoba i bio mi je veoma drag. Ja sam se trudila da našu prijateljsku vezu održavam ali vremenom su nam se putevi nekako razišli, prestali smo da se posećujemo i čujemo telefonom, ali pošto živimo u istom naselju, sretali smo se povremeno u prolazu i svaki put bi se lepo ispričali. Tačno na drugi dan Božića, on je došao kod mene (posle 7, 8 godina) i to da pozajmi novac. Ja sam u međuvremenu čula da je on počeo da se dr ogira ali iz nepouzdanih izvora i nisam htela u to da poverujem. Nisam mu dala celu sumu koju je tražio da pozajmi, ali neki novac sam mu ipak dala jer mi je bilo teško da ga odbijem a i nisam mogla da budem sigurna da mu ne treba za to za šta je tražio. On je 20tak dana posle toga umro i mene strašno muči savest zbog toga. Zanima me vaš stav o tome – da li sam postala „saučesnik“ u njegovom sagrešenju i da li sam nekako možda i ja doprinela tragičnom ishodu? Iskreno vam hvala!
Maja


Odgovor:
Hristos Vaskrse draga Majo! Ne mislim da ste saučesnik u njegovom grehu jer ste hteli da mu pomognete. Od vas je tražena pomoć ili milostinja, i vi ste je dali. Pogrešno je kada ljudi ne daju pruženoj ruci onih koji su pali, poniženi i socijalno odbačeni. Uobičajeno: ma ne dam mu jer će da kupi alkohol nije briga nego je izgovor za tvrdo srce. Ako je neko poznati grešnik koji maltretira svoje telo i zdravlje, kao alkoholičari ili narkotičari, ja bih savetovao da im se pomogne na neki drugi način, u smislu hrane, odeće ogreva i sli.
Ipak vaša savest najbolje sudi u ovom slučaju. Ako ste vi dali novac s svesnom namerom da ga povredite sigurno je greh, a ako ste dali zato što je pružio ruku, sa vašim sestrinskim saosećanjem i radi starog prijateljstva vi ste dobro delo učinili, i nemate nikakve veze sa njegovim grešnim životom i tragičnim krajem.
Sa poštovanjem
oLjubo

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *