Raslabljenost

Pitanje:
Pomaže Bog Imam 21-u godinu i velike grehe na svojoj duši, za koje, ispravite me u mišljenju ako grešim, mogu da kažem da su nekada bile strasti. Vodim borbu sa sobom već nekoliko godina, a strasti su u meni od malena. Sada nazivam to grehom i kažem da je to zlo koje se nataložilo u meni.Mnogo puta sam zbog njih padala u očajanje i mnogo puta mi je Gospod podigao pogled na gore i pomagao, sve dok nisam pomislila da sam sama sebi dovoljna i da ja mogu sama da se izborim i dok nisam Božju pomoć zanemarila. Šta sam uradila tek sam sada shvatila. Ne smem ni da pomoslim da je kasno za mene i oproštaj zato što kada bi tako bilo ja onda ne bih znala zašto živim, bez Gospoda ne vidim nikakav smisao života zato što ga bez Njega i nema, ali osećam neverovatnu prazninu u duši i osećam bolesno stanje u kome se nalazim. Došla sam do toga, to je ono najgore, da osećam ravnodušnost prema veri, dotle sam ja samu sebe dovela, tako da tek sada nemam snage da odem kod duhovnika. Ali znam i verujem da će mi svemilostivi Gospod pomoći i da će mi dati snage da odem kod duhovnika zato što se iskreno kajem i zato što ne mogu samu sebe, ovakvu kakva sam sada, da podnesem. Volela bih da znam zašto se strasti javljaju kod dece. Ja mislim da svaki vernik mora da prođe kroz neku borbu za dostizanje vere, da li je moguće da su se te strasti javile kod mene još kada nisam znala šta je sve to da bi ja tako očvrsnula u veri. To je nešto što stvarno ne razumem zašto se sve to javilo kod mene još od malena.
tamara


Odgovor:
Draga sestro, Gospod zna zašto se nekome dešava ovo ili ono. On želi da se svi ljudi spasu i dođu u poznanje istine. Bog voli čoveka i pomaže mu, ali ne radi to preko naše volje. Mi moramo da naučimo da upravljamo našom voljom, da budemo svoji gospodari a ne neke mračne sile ili strasti da nas bacaju od nemila do nedraga. To je izazov i podvig za svakog hrišćanina.
U tvom slučaju, preporučio bih ti malo više samodiscipline. Pokušaj da sama sebi odrediš neka mala pravila i ciljeve, iz početka manje i lakše. Nauči se da ideš ka svom cilju i da se ne osvrćeš levo i desno. Uz molitvu i okretanje ka Bogu pronađi mir u duši i imaćeš sasvim dovoljno snage da prebrodiš iskušenja.
Pozdravlja te, o. Srba

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *