Pušenje

Pitanje:
Pomaže Bog oci, Molim Vas recite nešto o pušenju. Da li je tačno da neki monasi u Kareji puše cigare. To sam čuo nezvanično od brata iz crkve koji puši.
Boro


Odgovor:
Bog ti pomogao Boro, Šta bismo mi još mogli da dodamo u vezi pušenja? O tome je napisano verovatno, na stotine kilograma stranica, snimljeno mnogo reklama i štampano mnoštvo pamfleta i letaka. Postoje na desetine organizacija koje ljudima pomažu da ostave naviku pušenja, a lekari su, između ostalih, dobili instrukcije da svakog pušača upozore na štetu od pušenja. Šta više, u mnogim zemljama im je sugerisano da vrše određenu diskriminaciju i da se ustežu ili odbijaju da leče pušače od bilo koje vrste bolesti – sve dok ne ostave duvan, što se protivi lekarskoj zakletvi.
Činjenica je da se u mnogim zemljama vodi žestoka orkestrirana i skupa kampanja protivu pušenja. U njoj se često izvrću činjenice i izmišljaju dugačke liste bolesti koje navodno pušenje izaziva. Pojedini statističari i naučnici su dobili pozamašne sume da bi proizvodili proizvoljne cifre, kao na primer, o navodnih 470, 000 do pola miliona ljudi koji samo u Americi godišnje umiru od najraznovrsnijih bolesti vezanih za pušenje, i t.d. Većina nas pretpostavlja da se takvi podatci zasnivaju na nekakvim naučnim osnovama. Međutim, činjenica je da niko nikada nije vršio nikakve autopsije ili naučne analize ovih navodnih pola miliona preminulih pušača, i da su te cifre sasvim proizvoljno uzete kao jedan određeni procenat umrlih od pojedinih bolesti, za koje se pretpostavlja da su prouzrokovane pušenjem. Priznate i proverene naučne metode se ovde ne primenjuju.
Pored toga, protivnici pušenja se koriste svim mogućim propagandnim sredstvima uz opravdanje da je sve, pa čak i laž dozvoljena, ukoliko će nekoga nagovoriti da se odrekne pušenja. Jer, svakome je jasno da pušenje škodi.
Po mom mišljenju, pušenje je porok, slično kao i alkoholizam, prejedanje, kocka, laganje, ogovaranje i t.d. S tom razlikom, što onome ko na primer, voli da ogovara ili osuđuje druge, ne izlazi dim iz usta, niti on kupuje u trafici paklicu tračeva na koju bi državi plaćao veliki porez.
Propaganda protivu pušenja ističe da pušači zagađuju okolinu i truju ne samo sebe, već i ljude oko sebe koji ne puše. Sve u svemu, smatram da ako treba zabraniti zagađivanje vazdušne okoline, onda bi najpre trebalo zabraniti sve vrste vozila sa izduvnim gasovima. Jer, samo jedan kamion ili autobus izduvaju više dima i štetnih gasova za nekoliko minuta nego jedan pušač za godinu dana. Ali ko se za to brine? Pre svega, pušenje jeste štetno i treba ga odbaciti. Međutim, mislim da se iza ovolike propagande kriju i neki drugi razlozi. Kakvi – nije mi poznato. Ali, ostaje činjenica da je ona u mnogim sredinama dovela ne samo do masovnog i iracionalnog straha od duvanskog dima, već i do izvesnog demoniziranja samih pušača.
Tačno je da je bilo (a ne znam da li ih trenutno ima) monaha u Kareji na Svetoj Gori, koji bi povremeno zapalili cigaretu. Ranije to nije bila tolika sablazan. Ali danas, kada prosečan čovek neuporedivo više obraća pažnju na reklamu i propagandu nego na hrišćansko učenje i religiozni život, možemo se nadati da će vremenom biti i mnogih drugih tema na koje će sveštenici morati da odgovaraju pišući čitave studije i upoređujući učenje Crkve sa savremenim trendovima i dostignućima.
Svako dobro od Boga ti želi, o. Srba

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *