NASLOVNA » Protojerej Milan Gardović

Protojerej Milan Gardović

o_milan-gardovicProtojerej Milan Gardović je rođen 01. decembra 1968. god. u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, od oca Nikole i majke Jelene (rođene Topalović). U Sarajevu završava osnovnu školu, posle koje započinje svoje bogoslovsko obrazovanje u Bogosloviji „Sv. Tri Jerarha“ u manastiru Krka, kod Knina. U leto 1988. g., po završetku Bogoslovije, upisuje se na studije na Bogoslovskom Fakultetu u Beogradu, koje prekida 1992. g., ženi se i u manastiru Vavedenju, biva rukopoložen u čin đakona.

Po rukopoloženju, episkop Dositej (Motika) ga šalje na studije engleskog jezika u Bradford (Velika Britanija), gde kao đakon služi na parohiji Sv. Trojice. Posle osam meseci dolazi u Štokholm, gde 14. februara 1993. g., prima čin prezvitera od strane episkopa Dositeja. U martu (1993. g.) postavljen je za paroha u Helsinborgu. Posle kraćeg vremena, dobija premeštaj iz Helsinborga za Geteborg i tu biva postavljen za drugog paroha parohije sv. Stefana Dečanskog. Ovde organizuje duhovni život parohije i organizuje dečiji hor kao i časove vjeronauke za decu.

Godine 1995. prelazi na parohiju sv. velmučenika Georgija u Sedertelju i uporedo pomaže štokholmskom parohu u opsluživanju parohije sv. Save. Naredne 1996. g. opslužuje obe parohije do dolaska o. Arsenija (Gardovića), rođenog brata, koji preuzima sederteljsku parohiju, a otac Milan štokholmsku kao starešina hrama Sv. Save. Rad braće Gardovića na ovim parohijama, koje su smeštene jedna uz drugu, ubrzo je urodio plodom tako da parohije duhovno vaskrsavaju, a hram u Štokholmu doživljava svoj preobražaj.

1998. g., po blagoslovu ep. Dositeja, prelazi na parohiju sv. Kirila i Metodija u Malmeu gde biva postavljen za strešinu hrama. Od samog dolaska na ovu parohiju, rad sveštenika Milana je uzdrmao kako članove upravnog odbora tako isto i parohijane. Nesebičnim požrtvovanjem otpočinje sa renoviranjem oštećenog hrama, postavljanjem fasadne cigle, bakarnog krova i predivne kupole sa pozlaćenim krstom. Ne zapostavljajući svoju pastvu prezauzetošću oko dogradnje hrama, nego radeći uporedo i na duhovnom preporodu i umnožavanju poverenog mu stada, te usavršavanjem crkvenog bogoslužbenog blagoljepija, osniva crkvenu biblioteku za potrebe parohijana. Uvodi redovne časovove veronauke za decu, vodi žive razgovore o Veri, a takođe pokreće i mnoga kulturna dešavanja na kojima okuplja ne mali broj srba. Aprila meseca 2002. g., otac Milan je odlikovan činom protonamesnika.

Sveštenik Milan sa popadijom i troje dece živi u Malmeu gde radi na proširivanju hrama Sv. Kirila i Metodija, koji iz godine u godinu ima sve manje mesta za veliki broj vernika koji u njega dolaze.

 

 

 

 

Komentarisanje nije više omogućeno.