Problemi u ljubavnoj vezi

Pitanje:
Pomaže Bog časni oci, do prije 3 godine sam formalno bio pravoslavan, čak i gore od toga! čitao sam crkvene knjige, telesno postio postove… a istovremeno često padao u naj ružnije grijehe poput bluda, pijanstva, uzimanja narkotika i slično. U zadnje 3 godine se trudim da se što više sjedinim sa Hristom i krenem pravednom i bogougodnom stazom, pronašao sam i djevojku koju hoću ovoga ljeta da uzmem za ženu. Poznajemo se već 2 godine, i prije nego što smo stupili u vezu smo bili dobri prijatelji. Sada smo skoro godinu dana u vezi, i vremenom mi je pričala stvari za koje nisam znao dok smo se družili. Najviše me grize broj ljubavnika koje je imala. Mnogo je volim i trudim se da pređem preko toga, ali često me iskušenja satiru. Javlja se često nepovjerenje i po nekada mislim da ima mnogo toga za šta možda neznam. Trudim se da ružne pomisli odbijam čim se pojave, ali često te slike koje mi se serviraju iz njene prošlosti nadjačaju i ja se razgnevim ili se rastužim. Molim se Bogu da mi da snage da zaista iskreno oprostim. Kako da se izborim sa ovim napastima? Ja je najiskrenije volim, i od kako smo zajedno sve više napredujemo u duhovnom životu. Ali se iskušenja i napasti pojačaju kako se blizi termin za naše crkveno vjenčanje. Posebno se to osjeti od kako je počeo časni post. Hvala vam na pomoći i svako dobro od gospoda!
Milan


Odgovor:
Dragi Milane, Snaga leži u tome da je čovek sposoban da donese odluku. Kada jednom donese jednu odluku, onda treba i da ostane pri tom, i da odbacuje pomisli koje mu dolaze, isto onako lako i odlučno, kao što se odbacuju i teraju dosadne muve, koje nam stalno lete oko glave ili sleću na nju.
Ako se bude nervirao i sekirao zbog svake „muve“, ako bude prihvatao svaku pomisao i ako u svome umu bude diskutovao sa svim i svačim što mu padne na pamet, on neće imati snage ni za šta.
Pozdravlja te, o. Srba

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *