Poligamija

Pitanje:
Zašto poligamija nije prihvaćena kod nas i na pod kojim oblikom bi ona bila prihvaćena u Pravoslavlju? Postavljam ovo pitanje zato što vidim da bi ona bila neko rješenje za današnji manjak djece i s obzirom da ima toliki broj ljudi koji varaju svoju ženu kao i žene svoga muža.
Goran


Odgovor:
Dragi brate Gorane, Moram priznati da je Tvoje pitanje zaista neumesno. Poligamija je u Hrišćanskoj crkvi zabranjena i smatra se većim grehom od bluda. Stupanje u novi brak, znači, dovođenje druge žene dok nije prestao brak sa prvom ženom, smatra se prestupom ne samo Bračnih pravila Srpske pravoslavne crkve i Crkvenih kanona, već je po državnom zakonu krivično delo. Nije hrišćanski brak jednog muškarca sa jednom ženom uzročnik slabog nataliteta, već pre svega samoživost savremenog čoveka. Za račun svoga komoditeta i savremeni Srbi se odriču rađanja dece. Tome treba dodati i broj pobačaja, deceubistva u Srbiji, koji su u većem broju od rođene dece, a i veliki broj mladića i devojaka, koji ostaju izvan bračne zajednice.
Da rađanje dece nije socijalni slučaj, odnosno da se mnogi bračni parovi plaše da neće svojoj deci moći pružiti sigurno detinjstvo, pokazuju primerom srpske porodice na Kosovu i Metohiji, koje su zaista u najtežem ekonomskom i sigurnosnom položaju od svih Srba, a kod njih se i danas rađa najveše dece po jednoj porodici.
Brate Gorane, ako nisi oženjen, ženi se samo s jednom ženom i rađajte decu. Pokažite primerom i onima koji neće da se žene i udaju i onima koji neće da rađaju decu. Bog da blagoslovi Tvoju porodicu, da vas oboži, složi i umnoži.
Pozdrav Tvoj o. Dušan

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *