NASLOVNA » Vera i Pravoslavlje, PITANJE PASTIRU » O mešovitim vezama

O mešovitim vezama

Pitanje:
OBRAćAM VAM SE U NADI DA ćETE MI ODGOVORITI NA PITANJE KOJE ME MUČI VEĆ DUŽI PERIOD. U VEZI SAM SA MOMKOM KOJI STUDIRA BOGOSLOVIJU I VRŠI SLUŽBU KOJA JE VIŠE OD ČTECA U CRKVI VEĆ PET GODINA, JA SAM DEVOJKA IZ MEŠANOG BRAKA I NEKRŠTENA SAM, MAMA MI JE MUSLIMANKA A OTAC PRAVOSLAVAC, ZANIMA ME DA LI JE NJEMU DOZVOLJENA VEZA SAMNOM UPOTPUNOSTI. HVALA UNAPRED NA ODGOVORU DIJANA
Dijana


Odgovor:
Draga Dijana, ”Sve mi je dozvoljeno, ali sve ne koristi”, uči nas Apostol Pavle, pa dodaje ”sve mi je dozvoljeno, ali neću da išta ovlada mnome” (1 Kor. 6, 12) . Svojevremeno jedna majka je pitala Svetoga Serafima Sarovskog za kakvog čoveka da uda svoju kćer. Svetitelj je odgovorio ”za onog koji posti sredom i petkom, jer koji ne posti sredom i petkom nije pravoslavan bez obzira kakva su njegova formalna verska ubeđenja”. Na osnovu ovog predanjskog odgovora ti bi mogla da se udaš za svog momka koji studira bogosloviju, jer kad on stremi većem (izučavanjem Zakona Božjeg dan i noć) sigurno izvršava manje (posti sredom i petkom, tj. uzdržava se od jedenja takozvane ”mrsne” hrane da bi u te dane mogao usrdnije da se Bogu moli) . Dovde, mi smo radosni što tvoj momak ispunjava predanjske uslove da postane tvoj doveka ljubljeni ženik. Preostaje da i ti ispuniš jedan mali uslov da bi mogla njemu postati doveka ljubljena nevesta, a to je da sledujući primeru izabranika svog srca, kao i svog oca, primiš njihovu spasonosnu veru, Sveto Pravoslavlje. Jer trenutno ti si nekrštena i po bračnim pravilima Pravoslavne Crkve ne bi se mogla udati za pravoslavnog izabranika.
Radujemo se što si postavila ovo pitanje, jer ono ukazuje da te Blagi Bog–Koji je i uobličio začetak tvoj u utrobi tvoje matere–privodi svetome krštenju… Draga Dijana, primarni cilj braka jeste sticanje svetosti= spasenje duša muža i žene. A taj cilj, spasenje duša, postavlja i neophodnost svetog krštenja u Pravoslavnoj Veri, jer samo pravoslavni mogu efektivno da rade na postizanju svetosti.
Osim što je duši neophodno biti pravoslavna da bi se ona spasila, to je i prirodno. Jer, upravo Gospod Isus Hristos privodi iz ”nebića” u ”biće” svaku dušu koju pošalje da se u ovome svetu rodi. Dakle, svaka je duša od samog začeća Hrišćanka. Duša je upravo Lik Božji u čoveku. I svaka duša u sebi već nosi otisak (pečat kao u pčelinjem vosku) Zakona Božijeg koji je njena savest, te prirodno razlikuje moral od nemorala, dobro od zla. Nažalost, prvi ljudi Adam i Eva su sledovali primeru otpalih anđela= demona, te su i sami prestupili Zakon Božji, nakon čega se kod njihovih potomaka javio jedan nasledni poremećaj, a to je sklonost ka zlu. Oni su i dalje imali Lik Božji u sebi, ali su poremetili/ izgubili svoj prirodni karakter, tj. Obraz ili Podobije Božje. Lek kojim čovek pobeđuje tu naslednu sklonost ka zlu jeste njegova obnovljena zajednica sa Bogom (Koji ga je i stvorio) … Od prvog dolaska Gospoda Isusa Hrista u ovaj svet–Njegovim rođenjem od Device Marije, Njegovim propovedima, Krsnim stradanjem, Vaskrsenjem, Vaznesenjem i silaskom Svetoga Duha na Njegov narod= rođendana Crkve Hristove–do Njegovog ponovnog dolaska kada će se izvršiti Strašni Sud, nestati vreme i nastati blažena večnost za spasene duše i večne muke za nepokajane grešnike, lek kojim čovek pobeđuje naslednu sklonost ka zlu jeste upravo sveto krštenje u Pravoslavnoj Crkvi! Dakle i ti mila sestro Dijana možeš umiti sebe, sva svoja prethodna sagrešenja ma kako mala ili velika ona bila, u banji preporoda= svetog krštenja i obnoviti anđelsku svetost kojom ćeš postati kćerka Cara Nebeskoga, dete Božje i naslednica obećanih blaga u blaženoj večnosti.
A kao pravoslavna krštena duša, moći ćeš da molitvom, ljubavlju i radošću života koja izvire iz zajednice sa Bogom, pomogneš i svome ocu da privedu tvoju majku, a njegovu ženu spasenju duše, za koje je posvedočismo neizostavno neophodno sveto krštenje u Pravoslavnoj Veri.
Poslušaj savet koji si dobila u ljubavi, ljubavlju i ljubavi radi. Reci svome momku da želiš da se krstiš u Pravoslavnoj Veri, pa neka te on dovede duhovniku koji će te kao otac svoje najvoljenije čedo, poučiti i pripremiti za taj sveti i nezaboravni čin.
Tako ćeš zaista moći da zasnuješ Bogom blagosloveni brak sa čovekom koga voliš, u ljubavi, miru i slozi, sa decom koju će vam Bog dati na spasenje vaše i njihovo, a na radost Svih Svetih u Crkvi Hristovoj. Amin, Bože daj! Svako ti dobro od Gospoda, đakon Stefan

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *