NASLOVNA » Molitva i Bogosluženje, PITANJE PASTIRU » O ličnoj molitvi

O ličnoj molitvi

Pitanje:
Blagoslovite oče, da li je bolje mahinalno iščitavati molitve iz molitvenika, ili izgovarati lične molitve i kako ih sastaviti? Nadovezao bih se pitanjem, šta oci crkve podrazumevaju pod upozorenjem za ne obavljanje unutrašnje Isusove molitve, bez blagoslova sveštenika?
Đole


Odgovor:
Dragi brate, ništa lično ne postoji u nečem što je zajedničko, a u ovom slučaju mislim na zajednicu kao Eklisiju, kao Crkvu. Oci ne dozvoljavaju ličnu molitvu uz opravdani strah da se ne zaluta u prelest. Prelest je užasno stanje osećanja pravednosti u odnosu na ljude oko sebe i na silu svoje volje i odricanja. Bogoslovlje svetootačkog iskustva obimno na to upozorava, i to je jedna od najvećih briga koje je uzelo sebi za zadatak da rešava. Treba neprestano paziti da molitvenik ne padne u prelest poveden silom svoje volje. Molitve se iščitavaju onda kada ne može prisustvovati na dnevnom bogosluženju. Ako ne stignete da pročitate uobičajene molitve, koje se nude u zborniku molitava (molitveniku) , onda možete koristiti „lične“ molitve. Teško je odrediti šta je lična molitva u odnosu na poziv da se molimo neprestano. Sigurno se možete moliti koristeći svoje misli, a najbolje je iz ljubavi slavosloviti – jednostavno slaviti Boga bez posebne potražnje i očekivanja od Njega, jer On uvek najbolje zna šta nam je potrebno. Podvlačim da nikakva molitva ne može zameniti Ehvaristiju – dnevno bogosluženje. Recimo nedeljom izjutra počnete da razmišljate da li da se pomolite u crkvi ili samo kod kuće. Nema smisla birati šta je bolje, jer se te dve stvari ne mogu upoređivati. Molitvama iz molitvenika, ili ličnim molitvama možete pribegavati jedino ukoliko postoje važni razlozi vašeg odsustva sa opšte ili zajedničke molitve na Liturgiji. U Hristu vaš o. Ljuba

Jedan komentar

  1. Postovani oce Ljubo, mozete li mi molim Vas objasniti kako da se ponasamo tokom Ehvaristije? Ja sam mislio da se na dnevnon bogosluzenju koriste molitve iz molitvenika ili licne molitve. Sada mi je jasno zbog cega mi tako tesko ide jer sam svo vreme radio kako ne treba. Molim Vas za savet, kako da se sjedinimo sa Bogom tokom dnevnog bogosluzenja, kakav nacin je potreban ako to nije molitva iz molitvenika ili licna molitva? Hvala Vam unapred, Bog Vam dobro dao.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *