NASLOVNA » PITANJE PASTIRU, Razno » Kako se traži blagoslov / pristupanje Svetom Pričešću

Kako se traži blagoslov / pristupanje Svetom Pričešću

Pitanje:
Pomaže Bog oče! Pošto sam ja od skoro u veri imam par pitanja i nedoumica. Zanima me kako se priđe svešteniku kada se traži blagoslov i šta treba reći i kako? Zanima me i zašta se obično traži blagoslov? Kada se prilazi Svetom Pričešću kako se priđe i da li je potrebno nešto reći?
Jelena


Odgovor:
Draga sestro Jelena, Kad prilaziš svešteniku, ako ga poznaješ, reći ćeš: pomaže Bog, oče Jovane, i ako se rukuješ s njime, poljubićeš ga u ruku. Ako uzimaš blagoslov od sveštenika, prekrstićeš dlanove, tako da Ti desna šaka bude preko leve i rećićeš: oče, blagoslovi! Sveštenik će Te blagosloviti „imjanoslovno“, to jest, namestiće prste desne ruke, tako da oni predstavljaju početna slova reči „ihtis“, što na grčkom jeziku znači riba (I – Isus; H – Hristos; T – Božji; I – Sin; S – Spasitelj) , načiniće iznad Tvoje glave znak krsta i staviti svoju desnu ruku na Tvoje krstoobrazno sastavljene šake. Reći će uz to: Bog te blagoslovio. Ti ćeš ga poljubiti u ruku. Dakle, sveštenik blagosilja u ime Božje. On je rukopoloženjem primio blagodat Duha Svetoga da može razdavati darove Božje blagodati. Vernici traže i dobijaju blagoslov svoga sveštenika, episkopa ili drugih u prezviterski čin rukopoloženih duhovnika, u raznim prilikama i slučajevima, pri susretu ili rastanku, kad traže blagoslov za određena postupanja: polaska na put, početak nekog dela, pred značajnu odluku itd. Đakoni, kao i obični monasi, koji nemaju svešteničkog čina, ne mogu blagosiljati.
Kad prilaziš Svetom Pričešću, prekrsti se dok još ima neko ispred Tebe i odmah skrsti ruke na grudima. Pred Svetom čašom kaži svešteniku svoje ime, otvori usta i primi Sveto pričešće, dozvoli da Ti đakon ili čtec obriše usne ubrusom, uzmi naforu i vrati se na svoje mesto u hramu. Posle pričešća se ništa ne ljubi (ruka sveštenika, koji daje naforu, ikone) pre uzimanja i jedenja nafore.Nemoj nipošto izlaziti napolje, jer Sveta liturgija Tvojim pričešćem nije završena. Sačekaj da svi pričeste, saslušaj i ponavljaj za sveštenikom zajedniču balagodarstvenu molitvu posle Priočešća i sveštenikov poziv: U miru iziđimo, ali opet ne pre otpusta i njegovog blagoslova.
Duši koristan ulazak u Crkvu Hristovu želi Ti o. Dušan

Jedan komentar

  1. A da li je greh sto sam poceo da se molim Bogu a nisam uzeo blagoslov?

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *