NASLOVNA » PITANJE PASTIRU, Razno » Kad paliti svijeće usnulima

Kad paliti svijeće usnulima

Pitanje:
Pomaže Bog! Interesuje me kad je najbolje paliti svijeće mrtvima i da le je potrebno na svaki svetac paliti svijeću za tog sveca. Kojim danima se ne smije prati veš i kupati, osim crvenog slova? Ako se čovijek nađe u situaciji da mora oprati kosu na neki svetac, kako to učiniti a da se ne ogriješi?
Vida


Odgovor:
Bog ti pomogo, Svaki naš dolazak u hram Božiji, nam pruža priliku da se pored molitve za naše srodnike setimo i za naše pokojnike paleći pritom sveće. Uvek je dobro paliti, naravno prvo za žive pa onda za umrle.
U mnogim hramovima postoji davnašnji običaj da se „za žive“ sveće pale „gore“, a „za upokojene“ -„dole“ odnosno na mestima koja su u crkvi ili pored crkve za to naročito određena.Suštinski nema nikakvog značaja gde paliti sveće, jeru Bogu nema mrtvih, već su svi živi, i oni koji su se upokojili i oni koji još žive, budući da je naš Bog, kako kaže Sv. Pismo, „BOG ŽIVIH, A NE BOG MRTVIH“ Poslove kao što su pranje veša i ostale kućne obaveze ne treba raditi nedeljom i praznikom, a kupanje? Šta će mo sa čovekom koji radi u rudniku ili livnici i kome se treća smena završava u praznični ili nedeljni dan? Pa naravno da će morati da se okupa i kosu da opere. Sve to zavisi od situacije u kojoj se nalazimo. Mi kao grešni ljudi treba da brinemo o mnogo većim lošim stvarima da ih ne radimo, a to da li će neko oprati kosu ili se okupati sasvim je ne bitno. Svako dobro ti želim od Gospoda o. Dragan

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *