Ispovest pred ikonom i kod sveštenika

Pitanje:
Pomaže Bog Interesuje me da li je isto ispovedati se nad ikonom i u sebi govoriti grehe koje si učinio i za koje se kaješ, dok sveštenik čita molitvu za razrešenje greha i ispovedanje sa sveštenikom koji sasluša grehe i naravno pomogne u nekim nedoumicama i ukaže na to kako i šta dalje činiti i raditi kako postupiti i ostalo. Nadam se da ste me razumeli na šta sam mislio jer ja lično nemam isti osećaj kod navedene prve metode ispovedanja. Nažalost nemam duhovnika zato što se nas dragi sveštenik iznenada upokojio, otac Jovan Gergijevski Parohija zapadno evropska zemlja Francuska. Molim vas ako možete da mi odgovorite na ovo pitanje i na moj mail biće mi više nego od koristi i meni i porodici.
Video sam da tako isto postupaju i još nekim našim hramovima u SRBIJI. Ja lično uviđam veliku razliku pa sad možda sam u zabludi. Ne dovodim u pitanje ispravnost i slično, ne daj BOŽE, već samo zato što imam drugačiji osećaj prilikom ispovedanja u direktnom obraćanju Gospodu čiji je posrednik sveštenik, znači totalno drugačije doživljavam sve i sa mnogo više emocija i mogu slobodno da kažem suza i iskrenog kajanja. Kod prve opcije mi je nekako automatizovano sve. Hvala i svako dobro od Gospoda vam želim. OPROSTITE! !
N.N


Odgovor:
Bog ti pomogao, Sveta Tajna Ispovesti je i jedan vid pobožnog razgovora osobe sa Gospodom. Sigurno je da svako od nas i u Svetom Hramu i pred svojim ikonama treba da se moli i da se kaje. Naš dom i jeste mala crkva. Ali ako se setimo Gospodnjih reči da: „… tamo gde je dvoje ili troje u ime moje tu sam i ja…“. Ne reče tamo gde je jedan? Prevashodno svako od nas treba svakodnevno da se sprema za Svetu Tajnu ispovesti. Nije sveštenik istražni sudija da ispituje svakoga do tančina, nego samo spona između nas i Gospoda. Mi trebamo da otvorimo srce svoje te kažemo grehe ne da bi ih svestenik znao, nego da bi se postideli za njih već ovde na zemlji da se ne bi stideli na nebesima pred Svevidećim Gospodom, Presvetom Bogorodicom, svetiteljima mučenicima, anđelima, pravednima… Razrešnu molitvu sveštenik čita a Gospod oprašta samo po meri našeg istiskog kajanja. Rekoste da vam pred ikonama suze idu, radujte se dragi brate, otvorite i srce u Hramu Gospodnjem a ostalo prepustite Gospodu. Pokušajte da se ispovedate posle večernje molitve kada sveštenik može više sa vama biti možda će vam biti lakše da u miru iskažete sve što vas tišti. Želim vama i vašoj porodici od Bogomladenca čvrstu veru, nesebičnu ljubav i mir duhovni. o.Milan

Jedan komentar

 1. Miloš Krstić

  Pomaže Bog oče. Moje ime je Miloš Krstić i javljam se iz Nišs.
  Izvinjavam se, ali najiskrenije bih vas zamolio da budete konkretni sa ovim odgovorom jer ja lično često ulazim u raspravu sa prijateljima na temu ispovesti.
  Zapravo ja govorim da se Mora ispovedati pred sveštenim licem i da ne može čovek vršiti ispovest sam sa sobom ma gde se nalazio.
  Molim Vas da konkretno odgovorite.
  Puno hvala od srca i nadam se da nisam izvršio pritisak.
  Bog sa vama, živi bili.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *