Ispovest i Pričešće

Pitanje:
Pomaže Bog oče! Kako god da počnem da pišem, uvek nekako ovo pitanje završi kao pismo, zato ne zamerite, ako ni ovaj put ne uspem biti kratka. Imam 26 godina i tek od skoro sam smogla snage da se odlučim za post svake srede i petka, a zatim saznajem da sem opšte ispovesti, postoji i lična ispovest. Tačnije, tek juče mi se ukazala prilika da odem i prvi put lično ispovedim grehe, gde mi je moj duhovni otac Nedeljko objasnio, da treba lično da ispovedimo svoje grehe od sedme godine. Upućena sam u to kako ispovest treba da izgleda i nastojim biti dosledna, otac Nedeljko mi pomaže u tome, ali 19.godina je iza mene, i Bog mi stalno daje oči da uvidim neki novi greh koji sam počinila i koji treba da ispovedim. S obzirom da sredu i petak postim tek pet nedelja, kada đu biti spremna da nedeljom primim telo i krv Gospodnju? Smem li, ako se od poslednje ispovesti do pričešća prisetim još nekog greha, smem li da se pričestim. Znam da je nemoguće da budemo ikada u potpunosti čisti, ali da li sam spremna da nakon ovako kratkog perioda posta (srede i petka) i jedne lične ispovesti, nedeljom primim telo i krv Hristovu? Koliko je vremena potrebno takvog posta da bi on uopšte počeo da se računa kao post. Oprostite mi i ne zamerite na mom ne znanju, nogo mi pomozite u mojoj izgubljenosti. Hvala
Milica


Odgovor:
Draga Milice, To ti najbolje može reći tvoj duhovnik kod koga želiš da se pričestiš. Obrati se njemu sa takvim pitanjem slobodno, i on će ti reći kako da postupiš.
U principu, duhovni život, duhovno čišćenje svoje duše, da se tako izrazim – duhovna higijena, je slična fizičkoj higijeni. Nikada nećemo biti potpuno čisti od svih bakterija i virusa, ali nas to ne sprečava da se brinemo o svom zdravlju i da znamo kada smo bolesniji a kada zdraviji. Naravno, cilj je dobro zdravlje. Tako je još važnije da se brinemo o zdravlju duše i da se molitvom i postom, pokajanjem i ispovešću, čistimo od naših grehova, kako bi što bolje pripremljeni pristupili Svetom Pričešću. Tvoj sveštenik će znati to da proceni i da te posavetuje.
Pozdravlja te, o. Srba

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *