NASLOVNA » Vera i Pravoslavlje, PITANJE PASTIRU » Imena na proskomidiji

Imena na proskomidiji

Pitanje:
Pomaže Bog dragi oci! Hteo bih da vas pitam par pitanja: 1) Da li mogu da se daju na proskomidiji imena onih za koje ne znamo da li su kršteni i ne možemo da proverimo ili tačno utvrdimo da li jesu ili nisu kršteni? Pogotovo ako su te osobe već umrle i ne možemo da proverimo? 2) Mogu li za proskomidiju da se daju imena samoubica? 3) Imam jedan svoj lični problem.A to je situacija kad dva sveštenika o jednoj stvari tvrde suprotno-jedan kaže jedno da jeste, a drugi da nije, jedan da jedno treba, a drugi da ne treba, jedan da jedno može, a drugi da ne može.Šta učiniti u eventualnoj takvoj situaciji? Koga poslušati? Da li je greh ako poslušam onoga čiji mi se odgovor više sviđa? I šta ako nešto pitam sveštenika, a on eventualno pogreši? Da li sam onda učinio greh što sam učinio ono što mi je bilo savetovano, a ispalo je da tako ne treba? To pitam osvrćuci se na jevanđelsku priču o dva slepca da kad slepac slepca vodi oba upadnu u jamu i stradaju. Naravno, ne želim ja sad da kažem da je neki sveštenik slepac nego jednostavno šta ako se desi situacija da nas sveštenik pogrešno posavetuje, a ono ispadne da je to greh-da li smo onda i mi ogrešili dušu ako smo učinili po takvom pogrešnom savetu.To pitam i za to što se danas priča (ne znam koliko su tačne te priče) da se danas i u crkvi od sveštenika zna svašta da radi-npr priča se da je osveštana fabrika duvana ili gradilište za nju u Čačku-da li je tačno to ne znam. Isto, čini mi se da postoje sporovi oko toga treba li vršiti opelo samoubicama, da se navodno vrše takva opela, a da je to zabranjeno. Dakle, zbog jevanđeljske priče o slepcima i navodnih današnjih kršenja kanona ili nekih propisa od strane nekih sveštenika postavljam ovakvo pitanje. Voleo bi da mi to sve malo detaljnije razjasnite ukoliko možete.Unapred hvala.
Goga


Odgovor:
1) Ispunjavajući reči Gospoda Isusa Hrista da se ne može spasti onaj ko nije kršten, mi u crkvi na svetoj liturgiji, okupljeni oko Hrista, pominjemo one koji žele da budu oko Hrista – a to su kršteni. Mi nemamo prava na silu da teramo u crkvu nekrštene, ako on ili ona to nisu hteli da budu (tj. nisu hteli da se krste, da uđu u crkvu) . Prema tome, za nekrštene mi nemamo prava da se molimo, nije pitanje da li mi to hoćemo ili nećemo. Mi nemamo prava da na Liturgiji spominjemo nekoga ko to nije želeo za vreme svog života na zemlji. Tu je u pitanju njegova slobodna volja koju je Bog dao svakom čoveku. Da li želi sa Hristom ili ne želi: ako se nije krstio, to znači da ne želi.
2) Takođe je zabranjeno da se vrši i opelo i druge zaupokojne molitve za samoubice. Prema tome, ne može se spominjati ni na liturgiji jer je tim činom sam sebe odstranio od crkve.
3) Nađite sebi duhovnika i samo njega slušajte, duhovnik može biti i Vladika ako vam ne odgovara sveštenik.
o.Dejan

2 komentar(a)

  1. Moja majka nezna da li je krstena i nema koga da pita za tu informaciju jer su svi pokojni.Crkva u njenom selu tada nije postojala jer je zapaljena. Ona bi zelela da se krsti, sta da radimo?

  2. Izvinite ali i Gospod je rekao da On hoće bolesne da posećuje da ih izleči i takvi trebaju da ga vide, čuju, On ne želi da ih odbaci, nego oni Njega odbacuju, a naše je da se molimo i da učinimo sve što možemo da bi se oni spasli. Naše mogućnosti su ograničene a Njegove nisu. Zato mislim da je molitva dobrodošla za svakoga, pa ona je odbeglima od učenja Crkve najpotrebnija. Oprosti Bože ako sam pogrešila.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *