NASLOVNA »

Loading Prolog

« Ceo Prolog

  • Ovaj Prolog je prošao.

30. decembar po julijanskom kalendaru

12. januara 2017.

|Ponavljajući Prolog (See all)
Yearly on the same date

1. Sveta mučenica Anisija. Rođena u Solunu od roditelja uglednih i bogatih, i vaspitana u veri Hristovoj. Osta rano siroče, i sva se predade bogomisliju i molitvi u domu svome. Oduševljena ljubavlju Hristovom često govoraše: „O lažni živote mladih, jer ili sablažnjavaš, ili se sablažnjavaš. Bolja je starost, no, ah, tuga me obuzima zbog dužine vremena, koja me deli od nebesnih“. Potom prodade sve svoje imanje i razdade niščim, a sama življaše od truda ruku svojih. Držaše strogi post, spavaše vrlo malo i neprestano suze prolevaše na molitvi. Kada bi je san savlađivao, ona govoraše sebi: „Opasno je spavati kada neprijatelj moj bdi“. U to vreme izdade opaki car Maksimijan proglas, da svak može ubiti hrišćanina gde vidi i sretne, bez suda i osude. Jednom izađe ova sveta devojka na ulicu, da ide u crkvu. Tog dana beše neznabožački praznik sunca. Neki vojnik vide je krasnu u licu, pa joj priđe s nečistom željom i upita je za ime. Ona se prekrsti krstom i reče mu: „Sluškinja sam Hristova, i idem u crkvu“. Kada joj drski vojnik priđe bliže i poče joj bezumno govoriti, ona ga odgurnu i pljunu mu u lice. Vojnik je udari mačem ispod rebara i probode. Postrada ova sveta devica 298. godine i bi od hrišćana česno pogrebena, a od Boga u Carstvu nebeskom vencem slave uvenčana. Nad njenim grobom bi podignuta crkva.

2. Prepodobna Teodora Carigradska. Monahinja i poslušnica svetog Vasilija Novog (v. 26. mart). Po smrti javila se svetom Grigoriju, učeniku Vasilijevom, i opisala mu svih 20 mitarstava, kroz koje je duša njena prošla, dok nije pomoću molitava svetog Vasilija ušla u večni pokoj. Predstavila se 30. decembra 940. godine.

3. Sveti apostol Timon. Jedan od sedam đakona (Dap 6, 5) i od Sedamdeset apostola. Postavljen za episkopa batrskog u Arabiji, on propovedaše Jevanđelje i pretrpe mnoge muke od neznabožaca. Bi bačen u oganj, no osta nepovređen. Najzad skonča raspet na krstu i preseli se u Carstvo Hristovo.

4. Prepodobna Teodora Kesarijska. Posle mnogih podviga u manastiru Svete Ane mirno se upokojila 755. godine.

5. Prepodobni mučenik Gedeon. Poreklom Grk od vrlo bednih roditelja. U mladosti nasilno poturčen. Raskajan odbegne u Svetu Goru, gde u manastiru Karakalu primi čin monaški. Željan mučeništva za Hrista, on uze blagoslov od svog duhovnika i ode u ono mesto gde se i poturčio beše, i javno pred Turcima ispovedi veru Hristovu i naruži Muhameda kao lažnog proroka. Turci mu obrijaše glavu, metnuše naopako na magarca i vodiše kroz grad. No on se radovaše toj poruzi radi Hrista. Posle mu odsekoše sekirom sve prste na rukama i nogama, kao negda svetom Jakovu Persijancu (v. 27. novembar), i najzad ga baciše u nužnik gde predade dušu svoju svetu Bogu, 1818. godine u mestu Turnovu u Trakiji. Čudotvorne mošti počivaju mu u crkvi Svetih Apostola u selu Turnovu, a jedan deo moštiju nalazi se u manastiru Karakalu.


Boga moli sveta Anisija
Sve klečeći i suze lijući:
– O Isuse, Bože i Gospode,
Istočniče života besmrtnog,
Sokrovište netruležnih blaga,
Pomozi mi, Bože, pomozi mi,
Da do smrti ostanem devojkom,
Ko devojka da se upokojim
I Tvojega carstva udostojim;
Daj mi, Spase, tvoje blagodati,
Da za Tebe mogu postradati,
Da za Tebe ja žrtvujem sebe,
Želim biti žrtvom svome Bogu,
O pomozi, što želim da mogu!
Bog usliši devu Anisiju.
I dade joj Svoje blagodati.
Da za Njega može postradati,
Sad u Raju sveta Anisija
Kao zvezda međ zvezdama sija,
Kao angel međ angeli blista
Moleć za nas besmrtnoga Hrista.

RASUĐIVANJE
Evo još dva primera, kako Bog milostivi pomaže u nevolji one, koji se c verom u Njega nadaju. Blažena Teodora Kesarijska beše rođena u velikaškoj kući i data u manastir Sv. Ane na vaspitanje. Teodora se ne samo vaspitavaše nego i podvizavaše spremajući se da primi čin monaški. Car Lav Isavrijanin silom je izvuče iz manastira i obruči za jednoga svoga vojvodu. Teodora se protivljaše braku svom dušom, ali beše nemoćna kao jagnje u vučjim šapama. Ona tugovaše u srcu neprestano se Bogu moljaše, da je Bog ne ostavi. I na sami dan venčanja, kada gosti pirovahu, iznenadno dođe vest caru, da su Skiti napali njegovu carevinu. Car naredi tome svom vojvodi da odmah c vojskom ide protiv Skita. Vojvoda ode, i više se ne vrati, jer pogibe u ratu. Tako se sv. Teodora oslobodi pomoću Božjom, i kao čista devojka opet vrati u svoj manastir, gde se zamonaši i kao monahinja proslavi neobičnim podvigom svojim.
Drugi primer. U manastiru „Neusipajuščih“ beše jedne gladne godine velika oskudica. Sv. Markel iguman dočeka jednoga dana neke siromahe i ugosti ih, pa im još htede dati i novaca na put. Upita Markel ekonoma manastirskog, koliko ima svega novaca. Ekonom odgovori: deset srebrenika. Iguman naredi, da svih deset da tim siromasima. Ekonom ne dade svih deset nego devet, a jedan zadrža za potrebe manastirske. I beše ekonom vrlo zabrinut za manastir, jer beše krajnja oskudica. U tome iznenadno poseti manastir neki bogati čovek i donese igumanu 90 talanata zlata. Tada vidoviti Markel dozva ekonoma i reče mu: „Evo, Bog je hteo preko ovog blagočestivog čoveka da nam pošlje 100 talanata, no kako si ti preslušao mene i zadržao jedan srebrenik, zbog toga nas sveopšti Promislitelj liši deset talanata.

SOZERCANJE
Da sozercavam sabor (lik) podvižnika, devstvenika i devstvenica i to:
1. kako se oni iz ljubavi prema Hristu odrekoše svega i predadoše dragovoljnom trpljenju,
2. kako pobediše sebe, svet i đavola, istrajnom trpeljivošću,
3. kako sad likuju u Carstvu Hristovom i nas svojim molitvama
pomažu.

BESEDA
o carstvu svetitelja
Ali će svetitelji Višnjega preuzeti carstvo i držaće ga na vijek i do vijeka. (Danil 7, 18)
Poniženi i potlačeni u carstvima zemaljskim, svetitelji, večno će carovati u Carstvu nebeskom. Poslednji na zemlji, oni će se kao prvi veseliti na nebu. Gladni i žedni i bosi i goli u carstvima prolaznim, oni će biti kao carski sinovi, nasićeni i obučeni u carske odeće u carstvu neprolaznom. Tuđini u carstvima truležnim, oni će biti gospodari u carstvu svom, u carstvu netruležnom. To je poslednje carstvo, i upravo jedino, koje se može nazvati carstvom. Drugo je sve prolaznost, privremena škola, obmana i sujeta. Za večno carstvo svetitelja regrutuju se na zemlji građani iz svih carstava zemaljskih i iz svih vremena. To su sinovi i kćeri Hrista Spasitelja, deca Boga živoga. Oni od njih, koji su se preselili iz ovog života u onaj, i sada caruju, no još nije pokazan sav blesak i sva veličina njihova carovanja. To će se pokazati po drugom dolasku Hrista, Sudije živih i mrtvih. Tada će se pokazati sav blesak i sva veličina carstva svetitelja. To, je carstvo večno Hrista Boga našega. Tome carstvu neće biti ni smene ni kraja na vijek i do vijeka.
O Gospode Isuse, Strojitelju carstva svetitelja, smiluj se i na nas grešne i pripremi nas za večito carstvo svetitelja Tvojih. Tebi slava i hvala vavek. Amin.

Pogledajte i Žitije Svetih za današnji dan.

Details

Date:
12. januara 2017.