Borba protiv strasti

Pitanje:
Poštovani oče, pomoz Bog! Pročitao sam da hrišćanin mora da se uči borbi protiv strasti. Borba protiv strasti je rat teži od svih ratova. Taj rat se može uporediti sa nošenjem krsta. Sveti Isak Sirin o ovome kaže: Ovakvo nošenje krsta ima dva vida: 1. telesno odricanje i 2. molitveno razmišljanje o Bogu, i obitavanje u molitvi i zove se sozercanje. Mene, dragi oče, interesuje: šta to znači molitveno razmišljanje o Bogu i šta pri tome treba da se dešava u našem umu? O čemu treba da se razmišlja? Da li treba da izgjegavamo slike i predstave u umu? Hvala vam unapred i neka vas Bog čuva!
Slaviša


Odgovor:
Dragi Slaviša, Molitveno razmišljanje, kao borba protiv strasti, koristi se sa ciljem da se naš um zaposli kako ne bi bludeo okolo i kupio svakojake utiske koje nam ovaj svet, a naročito đavo, nameće i ubacuje u njega. Znači, ako je um zauzet dobrim stvarima, on neće lutati i biti podložan za loše stvari, koje ga prljaju i oštećuju.
Molitveno razmišljanje o Bogu je upravo to što i sama reč kaže: čovek često pročita po neki deo iz svetih otaca, iz molitvenika, a potom razmišlja o tome što je pročitao ili u crkvi na bogosluženju slušao. Ovi tekstovi nas nadahnjuju i pružaju materijal koji pozitivno inspiriše naš um, približavajući nas Bogu na misleni način.
Pozdravlja te, o. Srba

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *