NASLOVNA » PITANJE PASTIRU, Sveto Pismo » 7 crkava u Otkrovenju

7 crkava u Otkrovenju

Pitanje:
Poštovani Oci Crkve: Mnogo puta sam čitao Otkrovenje Sv. Jovana kojim on opisuje šta mu je Gospod otkrio o tajni dolaska Hristovog na zemlju. Za nas je to pitanje drugog dolaska Hristovog i Strašnog Suda Hristovog. Na samom početku Otkrovenja pominju se 7 crkava: u Efesu, u Smirni, u Tijatiri, u Pergamu, u Sardu, u Filadelfiji i u Laodikiji. Mene zanimaju tumačenja nekih ličnosti koje su tu pomenute, kao i koje su to crkve danas? Neki tvrde da su crkve tu pomenute istorijske epohe Hrišćanstva i da sada živimo u vreme Laodikijske crkve pred sam drugi dolazak Spasiteljev (npr. Prep. Averkije Tuhašev iz Džordanvila – RPZC) . Neki pak ne tvrde tako, ili ne proricu to, jer sam čitao i šta je ostavio u nasleđe Sv. Jovan Kronštatski, koji je govorio o crkvama pred dolazak Hristov, i onda je pomenuo jednu koju je opisao kao mesto „osude i očaja“ gde se slavi zvezda u oltaru i na jevanđelju su takođe zvezde i kako je „žena zaigrala pod oltarom“ i drugi sa njima, tj. sa svetom i sa Antihristom. To sam čitao u izdanju „Ortodoks Vord“ iz 198? i neke. Prep. Averkije je takođe navodio da će na kraju sveta ostati samo jedna crkva oko koje će se sve druge ujediniti, ali ne navodi koja, jer ne zna, da li će to biti Bugarska ili Ruska ili Srpska… crkva.
Da li mi i vi možete dati neko tumačenje, ili me uputiti, imate li oprečan odnos prema onome gore što sam pomenuo? Zatim me zanima šta to znači da će Hristos doći po drugi put na oblacima, i da li ste čuli jedno tumačenje da to znači u telu, tj. da oblak predstavlja telo? Šta bi to značilo, da li da će Duh Gospoda da se sjedini sa već rođenim čovekom i on će biti Hristos? Molim vas da mi i to pojasnite.
S Poštovanjem u Hristu brat,
Volođa


Odgovor:
Dragi brate Volođa, Oprosti molim te, nisam u stanju da ti rastumačim sve ovo. Jedino bih ti posavetovao da se moliš Gospodu Bogu onako kako Pravoslavna Crkva preporučuje, i da se trudiš da živiš hrišćanski, što bolje umeš i više možeš. A Gospod će ti sigurno otkriti sve ono što je dobro i korisno za tvoje spasenje. Tako nas je i Hristos naučio, rekavši: „Ištite najprije Carstvo Božije i pravdu njegovu, i ovo će vam se sve dodati. Ne brinite se, dakle, za sutra; jer sutra brinuće se za se. Dosta je svakom danu zla svoga.“ (Mt. 6, 33 – 34.) Pozdravlja te, O. Srba

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *